19 apr. 2015

Sfaturi utile in bucatarie

Iata citeva sfaturi utile pentru cei ce gatesc. Poate le stiti, poate nu.... de aceea m-am gindit sa le scriu in acest blog (nu le-am pus eu cap la cap, ci cineva pasionat de arta culinara).

<<<<<<<<<<

1. Se intimpla cind spargi oua sa scapi mici bucatele de coaja in albus sau galbenus. Acesta este un lucru extrem de enervant deoarece bucatelele de coaja se lasa cu greu scoase, scapind mereu dintre degete sau alunecind de pe lingura sau furculita. Din fericire iata o solutie simpla si originala: ai nevoie doar de o alta coaja de ou. Foloseste-o pe post de lingurita si vei vedea cum va atrage restul ca un magnet.

2. Daca ai nevoie de multi catei de usturoi este dificil sa cureti fiecare catel in parte - ar dura o vesnicie. Iata o metoda interesanta pentru a curata usturoiul in doar cateva secunde. Se ia capatina si se apasa cu podul palmei, astfel incit cateii sa se desparta. Acestia se pun intr-o farfurie metalica adanca (castron). Se foloseste o a doua farfurie pentru a o acoperi pe prima (gura peste gura). Se ia "constructia" cu amandoua mainile si se agita bine timp de 10-20 de secunde. Vei constata cu uimire ca pulpa s-a despartit de coaja.

3. Tuturor ne plac rosiile proaspete si ferme, dar dupa cateva zile ele se moaie si devin neapetisante. Exista acum insa o modalitate originala de a le reda prospetimea si fermitatea. Introdu rosiile seara intr-un vas cu apa foarte rece si adauga apoi cateva linguri de sare. Lasa-le peste noapte si dimineata te vei bucura de legume proaspete la micul dejun.

4. Scoicile au devenit din ce in e mai folosite in retetele exotice sau de vara. Desi le putem gasi prefierte, ideal este sa folosim numai scoici proaspete, cumparate in ziua respectiva, dar pe care trebuie sa le fierbem acasa. Urmatorii pasi iti vor arata cat este simplu este sa le fierbi chiar tu:
*  Scoicile pe care le alegi trebuie sa fie proaspete si sa stea inchise, iar daca nu se inchid rapid, la un simplu bobarnac, inseamna ca nu trebuie sa intre in punga ta de cumparaturi.
*  Spala foarte bine scoicile sub jet de apa rece si cu o perie de bucatarie, pentru a fi sigur ca ai eliminat orice fir de nisip.
* Aseaza scoicile in cratita pentru fiert, insa cu marginile cochiliei indreptate in jos. Acopera-le cu apa, pune-le un capac si lasa-le pe foc pana cand li se deschid cochiliile; dupa aproximativ 15 minute, cind majoritatea s-au deschis, e timpul sa le iei de pe foc si sa le arunci pe cele care au ramas inchise.
* Extrage carnea din cochilie sau desprinde cele doua parti ale scocii si pregateste o gustare rafinata!

5. Ghimbirul proaspat este excelent pentru aromarea preparatelor in tigaie, in combinatie cu usturoi, ardei iute sau ceapa verde. De asemenea, imbunatateste gustul carnii, orezului, pastelor, pestelui sau fructelor de mare. Radacinile de ghimbir sunt destul de mari si nu le folosim integral intr-o reteta. Pentru a depozita resturile, se ia o punga de plastic pentru congelator si ghimbirul se poate introduce la congelat. 

6. Daca te-ai saturat sa te chinui curatind de coaja ouale fierte, iata cum sa procedezi: in apa de fierbere se pune un praf de sare si citeva picaturi de otet. Dupa fierbere se arunca apa si se toarna peste oua apa rece, in care trebuie tinute cam zece minute.  Daca apa se incalzeste in acest interval trebuie schimbata cu alta rece. Vei vedea cit de usor se desprinde coaja de albus.

7. Fasolea uscata este o sursa importanta de proteine si fibre, fiind totodata una dintre cele mai vechi legume cultivate. Timpul de fierbere se poate reduce daca: 
* se inmoaie fasolea in apa timp de 8 ore, la temperatura camerei - aceasta metoda elimina mare parte din substantele ce cauzeaza balonarea. 
* se pune fasolea intr-un vas cu apa si se fierbe rapid 2 - 3 minute; se ia de pe foc si se lasa deoparte, acoperita, timp de o ora. Apoi se scurge si se clateste, dupa care poti prepara usor mancarurile preferate.

8. Piureul de cartofi este una dintre cele mai apreciate garnituri. Iata citeva trucuri pentru a obtine un piure savuros:
 - pentru un piure mai cremos, trebuie doar sa adaugi putina smintina;
 - pentru un plus de aroma, poti adauga un galbenus de ou;
 - pentru un gust mai intens, se fierbe o ceapa mica impreuna cu cartofii;
 - pentru a obtine un piure mai pufos, de o culoare deschisa, este nevoie doar de o lingurita de otet;
 - piureul se prepara cu lapte cald - astfel, acesta nu va face pojghita la racire si nu va capata o culoare inchisa;
- daca a ramas piure, il poti pastra la frigider si revitaliza a doua zi adaugind o lingurita de ceapa calita amestecata cu o lingurita de ulei de peste peste cartofi, apoi totul se incalzeste.

9. Capsunile sunt fructe delicioase insa multi nu stiu sa le spele corect. Ei scot coditele si astfel prin gaura respectiva se scurge la spalare sucul (se pierd o mare parte din vitamine). Cel mai bine este sa se inlature codita doar inainte de a consuma fructul pentru a te putea bucura de toate beneficiile sale.

10. Pentru o viata sanatoasa este recomandat sa consumam zilnic fructe si legume. Pentru a putea face acest lucru exista o modalitate de a le pastra mai mult timp proaspete. Ele se impacheteaza individual in ziar si se tin in frigider. Astfel, poti cumpara fructele si legumele preferate mai rar, dar te poti bucura de ele mai mult timp. Atentie doar sa le speli bine inainte de consum!

11. Dupa ce ai fiert cartofii sau pastele nu arunca apa, caci poate fi folosita la udatul plantelor. Fie ca este vorba de ficusul de apartament sau florile din gradina, plantele vor savura apa deoarece e plina de nutrienti. Atentie doar sa nu fie prea sarata si sa o lasi sa se raceasca bine inainte de a o turna in ghivece.

12. Bananele se numara printre cele mai consumate fructe din lume. Ele sunt hranitoare si satioase dar in acelasi timp foarte gustoase. Pentru a te putea bucura insa de gustul lor unic ele trebuie mancate cind au atins pragul optim de coacere. Banana perfecta are coaja galbena si fara pete. Cind a atins acest stadiu, ea se pastreaza asa mai mult timp printr-un truc foarte simplu: se desparte de ciorchine. Bananele pastrate individual au un proces de coacere mult mai lent. Daca ai cumparat insa fructe crude si verzi, tine-le in manunchi si impachetate in hirtie, in 2-3 zile ele se vor coace.

13. In bucatarie se mai intimpla si accidente. Daca te-ai ars la gatit soluţia este o lingurita de mustar! Aplica pasta pe zona afectata si acesta va calma durerea imediat. In plus, mustarul previne formarea basicilor.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu