19 iul. 2014

Gustave Eiffel

Alexandre Gustave Eiffel (15 decembrie 1832 – 27 decembrie 1923) a fost un inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel care îi poartă numele.

Eiffel s-a născut în Dijon, Côte-d'Or, Franţa. Numele de Eiffel a fost preluat de la unul dintre strămoşii germani la început de secol XVIII. Numele şi l-a luat după localitatea unde s-a născut Marmagen, situată în Eifel,de aceea francezi nu îi pot pronunţa foarte bine numele.

În tinereţe, cele două persoane care l-au influenţat pe Gustave au fost amândoi chimişti, unchiul său Jean - Baptiste Mollerat şi Michel Perret. Ambii unchi şi-au petrecut mult timp în compania tânărului Eiffel, învăţându-l tot despre chimie, sensul religiei şi filosofie.

La şcoală, Eiffel a fost extrem de isteţ, dar nu foarte studios. Când era la Lycee Royal, Eiffel se plictisea şi a ajuns la concluzia că orele erau o pierdere de timp. În ultimii doi ani de liceu, Eiffel şi-a găsit preocupare, dar nu în inginerie, ci în istorie şi literatură. Studiile lui Eiffel s-au îmbogăţit, astfel încât a absolvit liceul cu două diplome, în ştiinţe şi în literatură. Gustave Eiffel a absolvit colegiul la Sainte Barbe College în Paris pentru a se pregăti mai bine pentru admiterea dificilă de la universitate. 

Insa Eiffel a picat admiterea la Ecole Polytechique si a intrat imediat la Ecole Centrale des Arts et Manufactures din Paris. Ecole Centrale este o şcoală privată liberală şi este cunoscută drept una din universităţile de top în inginerie din Europa. Afacerea mamei sale cu cărbuni a adus un venit important în familie şi a asigurat fondurile necesare pentru ca Gustave să primească educaţie la Ecole Centrale des Arts et Manufactures din Paris, unde a studiat chimie (echivalentul Master-ului în Ştiinte). Eiffel şi-a terminat studiile universitare în 1855, în acelaşi an când Parisul a fost gazda primei expoziţii internaţionale. După absolvire, unchiul său i-a oferit acestuia o slujbă în Dijon, dar - dupa o dispută familială care a eliminat această şansă - Eiffel a acceptat un post într-o companie care proiecta poduri pentru trenuri.

In 1882, aplecat asupra planşelor imense, nedespãrţit de uneltele ce l-au consacrat drept "maestru în arta ingineriei", Gustave Eiffel retuşa ultimele detalii ale unei veritabile bijuterii arhitectonice. Nu la Paris sau Viena, Saigon ori Statele Unite ale Americii, ci la Iaşi, pe pãmânt românesc, într-unul din centrele care a polarizat cunoştinţele şi energiile întregii ţãri. Cu doi ani înainte ca Gustave Eiffel să devinã celebru prin Statuia Libertãţii, care vegheazã şi acum continentul american şi cu 7 ani înainte sã înalţe Turnul din Paris, care îi poartã numele, el ridica la Iaşi, în Piaţa Unirii un edificiu cu influenţã neoclasicã: Grand Hotel Traian.

Sursa: http://www.inventatori.ro/view_inventor.php?id=136

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu