21 nov. 2010

Origami

Cuvintul origami provine din limba japoneza: ori  se traduce prin "impachetare sau pliere", iar kami  inseamna "hirtie". Aceasta este o arta traditionala in Japonia incepind cu sec. al XVII-lea, fiind popularizata la mijlocul sec. XX. Din acest moment, a evoluat ca un gen de arta moderna. Scopul ORIGAMI este acela de a transforma o suprafata plana intr-un obiect tridimensional prin impachetari succesive. Taierea sau lipirea hirtiei nu se folosesc deloc pentru obiectele de tip origami. Numarul de impachetari de baza este mic, dar acestea se pot combina creativ  si astfel rezulta scheme complicate, materializate in obiecte originale. Cel mai faimos origami japonez este COCORUL.

Desi Japonia a facut cunoscuta aceasta arta in lume, exista traditii in ceea ce priveste impachetarea (plierea) hirtiei si in China, Germania, Spania si in alte tari. Aceste obiecte uimitoare de hirtie erau folosite de japonezi pentru ocazii speciale, ca de exemplu fluturii origami reprezentau mirele si mireasa la nunta, iar samuraii isi faceau cadouri obiecte din hirtie pliata deoarece credeau ca le poarta noroc… 

In prezent Japonia organizeaza o competitie anuala de origami, aceasta arta fiind considerata mai mult un sport al mintii. Exista carti care descriu detaliat tehnicile origami si modele variate. 








 Imaginile prezentate exemplifica obiecte de tip ORIGAMI  MODULAR.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu